NOM DEL TALLER
FABRICANT MENORCA. L'ARTESANIA AHIR, AVUI I DEMÀ

RESPONSABLE/S DE L’APLICACIÓ
Quim Salort Galmés, coordinador del Centre Artesanal de Menorca - Fundació Foment del Turisme de Menorca; 971154436, carrer Metge Camps, s/n (Recinte Firal) - 07740 es Mercadal, centre@artesaniademenorca.com

1. DESCRIPCIÓ DEL TALLER
La visita a l'exposició 'Fabricant Menorca. L'artesania ahir, avui i demà' comença amb un recorregut que, a partir de tres suports sensitius (visual, tàctil i sonor), apropa l'alumnat a cada un dels oficis representats. El recorregut i l'enllaç entre artesà i artesà es fa a mode de joc de pistes, donant major dinamisme al passeig. La segona part de la visita és un taller pràctic en què l'alumnat rebrà l'encàrrec de fer una peça. En tot moment els alumnes interactuen entre ells, amb les eines i els conceptes bàsics que defineixen el treball artesà.

2. OBJECTIUS

Apropar l'artesania a les escoles.
Reconèixer la vàlua de l'activitat artesana pel que fa a la seva singularitat, creativitat, tradició, innovació, relació amb l'entorn, dedicació, esforç...
Fomentar l'interès pel patrimoni artesanal de Menorca.
Contribuir al desenvolupament social i cultural del territori oferint una proposta que complementi i reforci el sistema educatiu formal.

3. CONTINGUTS
Conceptes
artesania, ofici, eina, material, destresa, habilitat, creativitat, tradicional, innovació, peça única

Procediments
Cada grup requereix unes necessitats, per la qual cosa la visita s'adapta a cada nivell. Les activitats de dinamització que es plantegen estan pensades per facilitar el reconeixement dels oficis, les eines més característiques, les habilitats dels artesans i els sons que se senten en els tallers.

La part pràctica és una manera de finalitzar la visita i és on l'alumnat podrà desenvolupar la seva vessant creativa emprant l'eina més important que tenen els artesans: les pròpies mans.

Actituds
Reflexionar sobre les habilitats que s'han de tenir per dur a terme un bon producte fet de manera artesanal; i, repassar els oficis que s'han vist i les eines que es fan servir.
Relacionar conceptes i imatges tenint en compte la riquesa del lèxic tradicional.
Exercitar la memòria; saber explicar als companys allò que s'ha après; posar-se a la pell d'un dels artesans; i, reflexionar sobre si els agradaria dedicar-se a qualcun dels oficis vistos.
Parlar dels materials que fan servir els artesans; treballar amb les mans; fomentar la creativitat i el treball individual; entendre el sentit del temps; i, valorar que cada peça és única i especial.

4. ACTIVITATS I METODOLOGIA
Abans del taller
A l'escola es pot treballar sobre el concepte d'artesà; identificar oficis artesans de Menorca; i, diferenciar el sistema de producció artesanal de l'industrial.

Durant la realització del taller
Els alumnes descobriran les habilitat que ha de tenir l'artesà; coneixeran algunes de les eines més característiques de cada ofici; valoraran les particularitats d'una peça artesana; i, podran reflexionar sobre si els agradaria dedicar-se a l'artesania.

Després del taller
Es proposa elaborar un DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) de l'artesania menorquina.

5. CURSOS DESTINATARIS
Tots els nivells de primària

6. DURADA (nombre de sessions i durada)
1 sessió de 2 hores.

7. RECURSOS Què cal i qui ho aporta: el centre o l'entitat?
Material per a l'elaboració de peces. Ho aporta l'entitat.

8. LLOC
Centre Artesanal de Menorca, carrer Metge Camps, s/n (Recinte Firal des Mercadal)

9. OBSERVACIONS
La visita està disponible durant tot el curs escolar, els dimecres i divendres de 10 a 14h. Consultau-nos altres dies i cercarem alternatives.
La reserva s'ha de fer amb un mínim de 10 dies d'antelació.

10. CONTACTE
centre@artesaniademenorca.com
971154436

Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1