Magda Cardona, faig fang fi

DEL 3 AL 26 DE JUNY. DE DILLUNS A DISSABTE DE 9.30 A 14.30H

Aquesta exposició forma part de la mostra anual de la Col·lecció Artesans de Menorca amb la qual el Centre Artesanal ret homenatge a artesans i artesanes que han destacat en el seu ofici.

Magdalena Cardona Cardona va néixer a Menorca. De ben petita va veure que tenia una enorme facilitat per a les arts plàstiques, especialment per al dibuix i la pintura. Era un temps en què no tenia a l'abast cap altre tipus de material que no fos una capsa de llapis de colors Alpino i una llibreta.

La facilitat per a la pintura li va permetre entrar en contacte amb la ceràmica, que, al final, es convertiria en la seva professió. Els inicis van ser pintant peces de ceràmica en un petit taller, que a poc a poc va anar creixent i va arribar a tenir una gran producció de ceràmica artesana. L'aprenentatge adquirit durant aquells anys de fer feina per a altri li van donar el coratge per afrontar un canvi decisiu. Magda va muntar el seu propi taller i va començar a elaborar peces amb un estil propi molt diferent del que havia treballat fins llavors.

El seu era un taller petit, però suficient, on podia anar fent tota sola tot el procés de producció. En un principi decorava les peces, però, de mica en mica, va derivar cap a les peces més orgàniques, sense dibuix. Tot i el frenesí diari, va tenir temps de desenvolupar el vessant de peça única, amb unes decoracions molt més elaborades en les quals proliferaven els motius relacionats amb els peixos. Les obres més recents són les que, segurament, millor defineixen l’artesana, una persona senzilla, amb nervi i compromesa amb la societat i el territori on viu.

En l'àmbit local, es pot parlar de Magda Cardona com un referent de la decoració damunt ceràmica, malgrat que ella no s'hi consideri i es limiti a afirmar que pintava i dibuixava correctament. El domini de l'ofici li va fer valer l'obtenció de la Carta de Mestra Artesana i la cessió de la marca de garantia Artesania de Menorca.

Treballar la ceràmica és com un joc en què intervenen els quatre elements clàssics de la natura: la terra, el foc, l'aigua i l'aire. L'aigua fa la terra manejable, l'aire l'eixuga i la deixa llesta per anar al foc, que és el que produeix la transformació final. Com en totes les modalitats, una bona artesana necessita anys d'ofici per aconseguir els resultats que vol; de fet, l'aprenentatge és permanent. I, una manera d'aprendre és escoltant els consells i observant les feines de les mestres com Magda.
 


Imatges relacionades
Imatges relacionades
Magda Cardona, artesanapeces esmaltadesfent demostraciópalangrana acabada
 
Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1