Vas més brut que un carboner! Estiu 2021

DEL 6 DE JULIOL AL 2 D'AGOST A FERRERIES. DE DILLUNS A DIUMENGE DE 18 A 20H
DEL 3 AL 31 D'AGOST A CIUTADELLA. DE DILLUNS A DISSABTE DE 10 A 13.30H I DE 18 A 21H 
DEL 3 DE SETEMBRE AL 3 D'OCTUBRE A SANT LLUÍS. DE DILLUNS A DIVENDRES DE 10 A 13H I DE 18 A 20 I DISSABTES DE 10 A 13H 


El Centre Artesanal de Menorca continua amb la seva labor de donar a conèixer aspectes rellevants de l'artesania local a través d'exposicions de petit format que, al mateix temps, estan plantejades per ser itinerants.

En aquesta ocasió, la mostra se centra en l'ofici de carboner. Antany aquesta era una labor molt necessària per proveir les llars ja que el carbó s'emprava en les cuines de ferro, els brassers i els maridets. També els ferrers empraven aquest combustible per fer operatives les fornals. A més, la feina dels carboners assegurava el manteniment de boscos i marines.

Amb el temps, aquest ofici feixuc, brut i mal pagat es va anar perdent fins que un llenyataire de Ferreries en va reprendre l'activitat i, a dia d'avui, segueix muntant sitges per fer el carbó vegetal.

L'exposició es compon de diferents mòduls que combinen breus textos explicatius amb imatges, il·lustracions i elements interactius que fan de la seva visita una experiència divulgativa adreçada a tots els públics. Un parell de maquetes de sitges i algunes de les eines més singulars de l'ofici complementen la mostra.

El visitant de l'exposició podrà saber com funcionaven els contractes entre el senyor del lloc i el carboner, on dormien els carboners durant el temps que estava encesa una sitja, com es construeix la sitja, en què consisteix l'elaboració de carbó o quina funció tenen les fumeres, entre altres detalls d'interès.
 


Imatges relacionades
Imatges relacionades
Cartell a FerreriesCartell a CiutadellaCartell a Sant Lluís
 
Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1